Uusi aika. Parempi aika?

Tämä oli ensimmäinen kuva, joka Harppaamon yhteydessä julkaistiin. Tai oikeastaan se ei ollut kuva – se oli ruutukaappaus diaesityksestä, johon oli listattu tärkeitä asioita, joista pitäisi ottaa kiinni. Edessä oli uusi aika.

Vaikka tuosta onkin jo kulunut aikaa, nuo samat avainsanat ovat ehkä vieläkin tärkeämpiä. Tuon kuvan jälkeen Harppaamo on saanut nimensä, luonut nahkansa ainakin kolmeen eri otteeseen, vaihtanut ketjuja ja lähtenyt liikkeelle hyvin poikkeuksellisin keinoin. Vieläkään ei olla täydessä vauhdissa, mutta asioita tapahtuu kuitenkin. Niistä lisää lähiaikoina.

Takaisin näihin neljää tärkeään sanaan: Ruoka, yhteistyö, tulevaisuus ja muutos. Onko kyseessä pelkkää sanahelinää vai mitä ne merkitsevät Harppaamolle? Katsotaanpa.

Ruoka. Ruoka ja kaikki ruokaekosysteemin asiat ovat Harppaamon ytimessä. Oli kyseessä sitten ruoan viljely, tuottaminen, logistiikka, teknologia, ruoan valmistaminen tai sen syöminen – ehkä jopa asiat syömisen jälkeen – kaikki ovat tärkeitä meidän mielestämme. Haluamme tietää ja myös muiden tietävän enemmän kaikista näistä asioista. Tieto ja ymmärrys helpottavat parempien valintojen tekemistä ja planeetalle paremman ruokatasapainon.

Yhteistyö. Suomi on pieni maa, ja monien mielestä se, mitä Suomessa tehdään, on merkityksetöntä. “Pidetään vaan huoli omastamme, muuta ei voi tehdä.” Harppaamossa ei ajatella näin. Maa, josta on lähtenyt useita maailmaa mullistaneita keksintöjä ja maa, joka on tuonut koko maapallolle niin osaamisen kuin neuvottelutaitojen puolesta parempia asioita, voi tuoda yhteistyössä muiden kanssa parempia ratkaisuja myös ruokamaailmaan.

Mutta jos haluamme tehdä yhteistyötä maailmalla, meidän pitää ensin kyetä tekemään yhteistyötä täällä Suomessa. Meidän pitää yhdistää osaamisemme ja voimamme, kääntää katse ulospäin ja etsiä yhteinen vihollinen jostain ulkopuolelta.

Tulevaisuus. Niin, vain tulevaisuudella on merkitystä. Se, mitä tapahtui historiassa, tapahtui jo. Historiasta voi ja pitääkin oppia, mutta historiaa ei voi toistaa eikä säilyttää. Siksi suurin osa resursseista ja osaamisesta pitää pistää paremman tulevaisuuden tekemiseen. Jos me emme tee tulevaisuutta, sen tekee joku muu. Silloin me voimme jäädä takariville muistelemaan vanhoja hyviä aikoja, seurata muiden tekemää tulevaisuutta ja hyväksyä osamme siitä. Harppaamossa halutaan tehdä tulevaisuus itse.

Muutos. Muutoksen vauhti kasvaa vuosi vuodelta nopeammin. On vaikeaa pysyä mukana kyydissä – varsinkin jos muutosta vastustaa. Mutta muutoksesta voi myös nauttia, kunhan vain hyväksyy sen olemassaolon. Silloin on myöskin

Koronavirus on muuttanut runsaassa puolessa vuodessa koko maapalloa. Monet vaikutukset ovat olleet negatiivisia, mutta joukossa on myös positiivisia vaikutuksia. Ympäristön tilan helpottumisen lisäksi ehkä parhaita positiivisia asioita on ollut inhimillisyyden lisääntyminen. Empatia on lisääntynyt ja yhä useammat ihmiset ja organisaatiot ovat alkaneet pistää ihmisen vähintäänkin yhtä tärkeälle tasolle kuin vanhassa maailmassa, jossa ihmisellä oli hyvin vähän merkitystä. Liiketoimintaa pitää toki tehdä, mutta sitä voi tehdä muulla tavoin kuin ennen.

Koronan seurauksena meille kaikille koittaa uusi aika. Yritetään tehdä siitä entistä parempi meille kaikille ja koko planeetalle.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.